Hälsingland

ån ygsjön2 
yg-vinter yg-vinter3
ån-vinter ån-vinter2

Lite blandade bilder från Hälsingland och byn som Kjelle kommer i från. En mycket ung Nilla som grillar korv ute på isen, på ån. Känner du igen dig
Gunvor ?

Här har vi tillbringat många somrar, en och annan vintervecka, påsk  och i bland en höstvecka. Men numer går resan oftast söderut till Österlen, som ni nog har förstått. Men Hälsingland ligger mig varmt om hjärtat. En otroligt vacker byggd, med vackra gamla Hälsingegårdar. Det är bara en sak som stör,  nej förresten, två, MYGGEN och BROMSEN. Hua!

Förresten tack för namnsdagsgratulationerna!!!

Nu har stackars Kjelle åkt iväg till min mamma och pappa. Klockan är 20.00 snart. Mamma ringde för en timme sedan och var orolig. Dom hade fått post som dom inte förstod sig på. Kjelle lovade att komma in efter jobbet i morgon och titta på det. Sen ringde hon en stund senare, då hade pannan stannat. Så nu gav han sig iväg dit, stackarn. Han får en lång arbetsdag. Hoppas att han kommer hem till kl. 21.00 i alla fall. Då är det ju en massa på tv, ny svensk kriminalserie på 1:an, Shark på 3:an och Grey¨s på 5:an. Oj oj oj, spela in säger jag bara. Och nu är det ju Grammisgalan också, kikar lite på den först.

Summan av kardemumman: det är mycket pyssel med både barn och gamla föräldrar, Suck!

Saltön

saltön   106620-293

Såg hos Ninni att Saltön börjar i kväll. Tack för påminnelsen. Vilken underbar serie. Jag har sett alla avsnitten, och läst alla böckerna. Vilken myskväll det blir. Nu gäller det att få maten färdig i tid. Och sen på med kaffehurran. Härligt!!!

I dag har det varit underbart väder. Sol, minusgrader och gnistrande snö. Härligt det också. Min ena inskolning är klar nu och det känns skönt. Hon vill helst vara hos mig, kallar mig för mamma men går också till mina kollegor om det kniper. Skönt. Men de andra två som varit sjuka får jag jobba lite mer med. Speciellt den ena. Han skrek sig igenom lunchen och åt ingenting. Men däremot somnade han snällt i vagnen på två röda sekunder. Men i morgon då ska alla tre sova. Och den tredje brukar inte sova hemma. Men han är ju för liten att vara med på sagostunden och det är ju dessutom skillnad på att vara hemma och att vara på dagis. Ja ja, vi får se hur det går.

Nu börjat det lukta gott här, maten är strax klar. Trevlig Saltön-kväll.

Gott och blandat!!!!

jag & Milton

I lördags var vi i Williams skola på "Öppet Hus" sen följde vi med ner och fikade. En syssling till killarna var där med sin mamma. Bara några veckor (tror jag) äldre än Milton. Så jag gosade med två gulliga små killar. Och blev full med barnkräk och dreggel. Dom stora spelade spel med morfar.

När vi kom hem fick vi besök av stora sonen med flickvän. Dom stannade på middag. Vi hade en trevlig kväll. Strax innan dom skulle hem kom Oskar, som hade spelat data hela dagen. Dom var 12 stycken delade i två lag som spelade mot varandra. Så i går träffade jag alla tre barnen, dock inte samtidigt.

dansande hundar

I dag var det hundvård igen. Här två glada "dansande" flickor. Äntligen är det över!!!

106620-289  konståkning2

Och samma sak sa jag. Äntligen över. Slängde mig i soffan och tittade på konståkningen sen. Ryggen och armarna värker något förskräckligt.

Och nu har jag gjort
Paulas lammgryta, dock på kalkonkött. Ska bli spännande. I går åt vi kåldolmar från Ingelsta kalkon. Med potatis, sås smaksatt med svart vinbärsgelé, lingonsylt på Hälsingelingon, sallad och till detta ett mustigt rött vin. Husmanskost och vin är mums fillibabba. Vinet kommer verkligen till sin rätt. Mmmm

Ha en trevlig söndagkväll

Längtar

skåne1  rapsfält
Vår lilla länga och vackra rapsfält
strand  strand2
Stranden
piraten  forsamölla
Piraten och Forsamölla

Åh vad jag längtar till mitt älskade Österlen och min lilla by. Måtte det bli vår snart, vi brukar alltid åka ner en vecka på våren. Städa ut vintern och fixa till trädgården. Och så det bästa av allt, åka ner till havet och fika.

Men nu är det ju vinter och jobb, jobb jobb. Det har varit en tuff vecka. Men peppar, peppar ingen k-sjuka. Men andra sjukor har drabbat två kollegor. Hosta och feber. En ringde i går morse och var sjuk. Den andra gick hem före lunch i dag. Och ingen vikarie fick vi tag på. Så vi var två på varje avdelning. Med inskolning, rätt så ny personal och ett barn som vi måste ha ögonen på för jämnan (huggorm). Så det blev till att jobba över drygt en timme. Och sen har jag ju mer dokumentation att göra i helgen. Tänkte ta ett barn varje helg, om jag orkar. Vi har ingen dokumentationstid under arbetsdagen. Utan vi har veckoarbetstiden förkortat med 1,25 tim som är avsatt för P-möten och dokumentation. Och då blir det kvällar och helger. Visst skulle jag kunna sitta kvar på jobbet efter dagens slut, men då är jag så trött så jag vill bara hem, och då blir det att man drar ut på det hela och högen med jobb växer.

Men nu är det fredagkväll, "Så ska det låta", "Brandvägg", "Let´s Dance"  (tur att det finns inspelningsapparater) och Pizza.

Trevlig kväll

Favoritplats

favoritplats
Min favoritplats!

Så skönt att krypa ihop under en filt på schäslongen, med en bra bok efter en kall vinterdag.

Peppar, peppar, ännu ingen k-sjuka.

Det blir inte mer från mig i kväll, ska runt och hälsa på lite. Har fått en del nya besökare som jag ska titta in till.

Ha en skön kväll, och kryp in under fällen och värm upp er.

Peppar, peppar

Mera vitpeppar. Än så länge står jag på benen. Men i morse mådde jag så illa så jag tog med mig en kräkpåse i bilen. Och det första jag fick höra när jag kom till jobbet var att mitt andra inskolningsbarn med familj också hade drabbats. Urk! Nu är det dubbel risk att jag får det. Men sen gick jag ut med barnen och det kändes bättre. Har tagit två doser vitpepparkorn i dag. Fortsätt gärna att hålla tummarna för mig.

106620-279

Så här kan det se ut när voffsingarna äter. Havanna den lilla ljusa, äter långsammast. Och då står de andra runt omkring henne och väntar i fall att det blir något kvar. Men hon morrar och äter samtidigt och lämnar ingenting åt de andra.

"Lite tänkvärt" bjuder jag på i dag:

En burk och kaffe.

När saker och ting i Ditt liv nästan har blivit för mycket för dig att hantera, när dygnets 24 timmar inte känns nog, kom ihåg majonäsburken och två koppar kaffe:

En professor stod inför sina filosofistudenter med några föremål på bordet framför sig. När lektionen började lyfte han under tystnad upp en mycket stor och tom majonäsburk av glas och började fylla den upp till kanten med golfbollar.

Han frågade sedan sina studenter om burken var full. Studenterna samtyckte till att den var det.

Då lyfte professorn upp en ask med småsten och hällde dem i burken. Han skakade den lätt. Småstenarna rullade ner i tomrummen mellan golfbollarna.

Återigen frågade han studenterna om burken var full. De höll med om att den var det. Därefter lyfte professorn upp en ask med sand ch hällde sanden i burken. Naturligtvis fyllde sanden upp resten av tomrummen.

Han frågade ännu en gång om burken var full. Studenterna svarade med ett enhälligt "ja".

Då lyfte professorn fram två koppar kaffe som stått under bordet och hällde hela deras innehåll i burken, vilket effektivt fyllde upp det återstående tomrum som kunde finnas kvar mellan sandkornen.

Studenterna skrattade.

"Nu", sa professorn medan skratten klingade ut, vill jag att ni påminns om att den här burken representerar ert liv. Golfbollarna representerar de viktiga sakerna. Familj, barn, hälsa och annat som ligger passionerat i ert hjärta. Sådant som - om allt annat gick förlorat och bara dessa återstod - ändå skulle uppfylla och berika ert liv.

Småstenarna representerar andra saker som betyder något, som ett hem, jobb och bil. Sanden representerar allt annat - småsakerna.

Om ni lägger sanden i burken först,  fortsatte professorn, går det inte att få plats med golfbollarna eller småstenarna. Samma sak är det med livet.Om du lägger all tid och energi på småsaker finns det inte plats för det som är viktigt för dig.

Så...var uppmärksam på det som är oumbärligt för din lycka och förnöjsamhet. Umgås med dina barn. Ta med din partner ut på middag. Ägna en omgång till åt det som gör dig passionerad. Tids nog kan du städa huset och annat som är mindre viktigt. Ta hand om "golfbollarna" först - sakerna som verkligen betyder något. Återställ det som är viktigast i ditt liv. Resten är bara sand.

En av studenterna räckte upp sin hand och frågade vad kaffet representerar.

Professorn log. "Jag är glad att du frågar. Kaffet finns med för att visa er: att hur fullt och pressat ert liv än känns, så finns det alltid plats för en fika med en vän."

Trevlig kväll

Dags igen......

106620-277

För vitpeppar, vinterkräksjukan härjar. Ett av mina inskolningsbarn var hemma i dag, hela familjen var drabbad. Och jag som kramade och gosade med honom i går. Ja, ja, det är bara att ta vitpeppar igen. För er som inte hört det så sägs det att man ska svälja vitpepparkorn i förebyggande syfte, för att slippa maginfluensa.

skog   106620-275

Hade tänkt ge mig ut och ta lite fina vinterbilder i dag. Men jag hann inte innan det blev skumt ute. Så det blev inte så många.

106620-276

Tjejerna undrar om det är den där "Crisse" som storesyrran (Joy) pratar om jämt, som har kissat vid det här trädet. ;-) Kan du svara på det
Anna 

Och angående "Guldklimparna" så är det stenar som jag har målat med guldfärg. Tala bara om hur gamla ni är så ska ni få guldklimpar när ni fyller. Man får nämligen så många stenar som man fyller år. I dag har barnen lekt födelsedagskalas och jag har fått många guldklimpar ska ni veta. :-)

Ha en trevlig kväll!

"Guldklimpar"

guldklimpar   födelsed.tallr.

Ja så här blev "Födelsedagskittet" En skål med guldklimpar och en speciell tallrik med guldunderlägg. Jag målade stenar med guldfärg hela eftermiddagen i går.

Men det gick faktiskt riktigt bra att fira utan glass. Vi började med att sätta upp fasadflaggan tillsammans när hon kom. Sen fick hon gå till köket och hjälpa till att göra en stor skål med fruktsallad som vi skulle ha till efterrätt. Vid lunchen dukade vi med guldunderlägget och födelsedagstallriken. Sen sjöng vi för henne. Och sist det bästa, hon fick plocka tre "Guldklimpar" ur skålen. Och hon valde med omsorg kan jag tala om. Och det var många som försökte få oss att tro att dom fyllde år så dom kunde få plocka upp åtminstonde en guldklimp.

Nu ska jag äta en god svampomelett som jag just tillagat, sen bär det iväg till jobbet igen, möte. Har bara varit hem och vänt känns det som.

Vi hörs :-)

Snö, massor med snö.....

snö

Så här såg det ut i morse när jag tittade ut!

maja snö maja snö 2
Och så här ser Maja ut när hon har varit ute i snön.

Ja nu har bloggen fått ett nytt utseende. Det har tagit sin tid. Men jag har lärt mig en hel del. Har bytt koder, och bytt tillbaks i all oändlighet. Men nu kan  jag byta både bakgrund, typsnitt och färger. Kul!

Och förutom det så har jag dokumenterat om barnen, förberett inför utv.sasmtal, satt in kort i deras pärmar. Men det är många barn och jag har mycket kvar. Det finns inte tid att göra sånt på jobbet, det blir kvällstid och helger. Inte kul, men nu har jag satt fart i alla fall. Jag får ägna några helger framöver till det så ska det väl bli klart.

Nu har gubben åkt hem till mina föräldrar, det var stopp i ett handfat och så var det något annat som inte funkade. Sen får han väl lov att skotta snö till dom också. Om inte pappa (95 år) redan har gjort det. Risken finns!

Själv måste jag också ge mig ut i snövädret. Vi har ett litet födelsedagsbarn på dagis i morgon, och nu har ledningen bestämt att barnen inte får ta med sig glass och bjuda på. (för mycket socker) Dumheter säger jag! Dom äter väl inte glass varje dag heller.
Men nu måste vi hitta på något annat. Och helst ska det vara gratis också. Vi har pratat om att den som fyller år ska få äta på en speciell tallrik och ha ett fint underlägg, flagga på bordet och så "Ja må hon/han leva" så klart. Så nu får vi se vad jag kan hitta på.

Trevlig söndag så länge. Jag tittar in senare i dag.

Trött, frusen, men nöjd!!!!

106620-265                     106620-266


Tack för alla hejarop, dagen gick galant. Klart att det var en del tårar, men inte alla tre och inte samtidigt. Och inte värre än att det gick att avleda med något. Dom har varit med på sångsamling med alla stora barn (nu har dom äldre syskon på andra avdelningen alla tre) och det gick jättebra. Blöjbyte som kan vara lite känsligt gick också det bra. Och lunchen gick alldeles strålande, dom åt bra alla tre. Vårt samtalsämne vid lunchen lät ungefär så här. - Mamma! - Ja, mamma kommer snart. - Mamma! - Ja, mamma kommer snart.  Detta upprepades GANSKA många gånger kan jag tala om. ;-)

Men jag är nöjd med min insats i alla fall.106620-267

Och nu kom sonen och maken hem med pizza. Sen blir det detta läget för mig. Har stått i duschen säkert 30 minuter. Var så trött och frusen när jag kom hem. Det var inte mer än ett par minusagrader, men det blåste ute och då blir det ju mycket kallare. Så det var en ruggig eftermiddag kan jag tala om.

Nu önskar jag alla en trevlig fredagkväll. Kram på er!

Bus

Havanna                    106620-259
Havanna i blåsväder.                                                        Kan man få gå in nån gång????
 
Dragkamp                    Havanna pausar
 Dragkamp om torkhandduken.                                 Havanna pausar lite, jobbigt det här.
 
                                              Maja pausar också
                                               Maja tar också en paus.


Maja                   Alla
Nej nu sätter vi fart igen.                                                                    Ger du dig, lillasyster?


Det blev mycket bus i dag när jag kom hem. Lite överskottsenergi när dom har varit ensamma ett tag.
Men det är härligt. Man känner sig verkligen välkommen hem. :-)

Veckan har varit hyfsad, även om jag varit trött och haft ont. Blåsväder är "ontväder". Inskolningarna går än så länge bra "peppar, peppar". Dom har lämnats ca 1 timme de senaste dagarna. Ingen har varit speciellt ledsen. Men i morgon kommer den stora utmaningen. Då ska dom vara "ensamma" utan föräldrar alltså från 9.30-ca 12.00. Då ska dom äta lunch också. Tre små 1.5-åringar som ska vara utan mamma och pappa, och dessutom äta själva. Hjälp!!!!!! Håll tummarna snälla ni :-)

Ha en bra kväll.

Som Nalle Puh säger............

    GLAD BLÅSDAG                                                                                         106620-254

MED HÄLSNINGAR FRÅN NALLE PUH OCH NASSE106620-255


Vi har klarat oss ganska bra från stormen. Men nog blåste det rejält i söndags kväll när vi skulle gå och lägga oss. Men jag vaknade i sängen och huset stod kvar. Inga omkullblåsta träd heller. Men jag tycker synd om alla som drabbats.

Och min kropp tycker inte om blåsten. Ont, det gör ont, det gör ont..................


I går kväll var jag på en jättebra föreläsning om: Språkutvecklande arbetssätt i förskolan. "Att få en syl i vädret" med Veli Tuomela. Jag fick mycket att tänka på. Jag tänkte delge er lite av mina anteckningar. Jag vet ju att fler av er som läser min blogg jobbar med barn.

Fem frågor att ställa till sig själv/arbetslaget:

1. Hur mycket pratar barnen och de vuxna med varandra på min avdelning?
2. Vilka nya upplevelser ger vi tillbarnen?
3. Hur rikt språkbruk har jag? (börja lyssna på varandra)
4. Vilken språknivå har jag?
5. Hur begriplig är jag?

Man måste skilja på språkutveckling och talutveckling!

Fånga språkutvecklingen vid rutinsituationer.

Bygga in en språkutvecklande profil i varje rutinsituation, aktivitet!

Språkutrymme= frukosten, handtvätten, påklädning, inne/utelek, samling, lunch mm mm.

Språkligt inflöde: Lyssna och (läsa)
Språkligt utflöde: Tala och (skriva)

Det finns inga genvägar. Man måste tala för att lära sig tala!

Dämpa de pratglada barnen. De pratar på bekostnad av de mindre pratglada barnen.

När man arbetar i förskolan måste man prata mycket med barnen. (Vissa barn har föräldrar som inte pratar med dem hemma, tex. vid matsituationer, blöjbyte, läggdags, påklädning mm)

Bli medveten om hur man pratar med barnen. - Åt barnen, Till barnen, Med barnen.
Tänka på: Vilket sätt vi pratar med barnen på. Vi styr och ställer, bestämmer hur länge barnen får prata, vad de ska prata om, vem som ska prata.

Ju färre barn / vuxen, ju fler får komma till tals. Försöka att arbeta mer i smågrupper så man hinner prata med barnen. Inte ta in hela avdelningen i hallen efter utevistelsen tex

Ge barnen Upplevelser  Klä barns tankar och handlingar i ord.

Rikt språkbruk = Handfat, tvättställ, varm / kallvattenkran, tvålpump etc. Hur många säger till barnen "gå och tvätta händerna i handfatet, vrid på kranen , och ta lite tvål från tvålpumpen!!!!!! Nej, "tvätta händerna" säger nog de flesta av oss.
 Ett annat exempel: Ta upp den och släng den där!!!!!  Ta upp smörgåsen från golvet och släng den i papperskorgen vid diskbänken!!!!

Vi har för enkelt språkbruk, ge barnen utmaningar.
Förskolepersonal kan hindra barns språkutveckling, om man pratar för enkelt med barnen!!!!!

"Se till att vardagen blir språklig. Tillräckligt med inflöde och utflöde."

Ja det var en liten del av en jättebra föreläsning. Har ni möjlighet att lyssna på Veli Tuomela så gör det.


106620-257

Showcompagniet

 affisch  106620-246   bond   anna s
jonas b   tjej70   anna w  elvis

Hemma igen. Skönt!

Helgen har varit bra och intensiv. Vi var väldigt effektiva, planerade och styrde upp verksamheten. Min nya kollega är en ung tjej som gillar att sporta och vara ute i naturen. Hon åker skidor, rider och ska cykla Vätternrundan. Så hon borde passa på en friluftsförskola. Det blir nog bra.

På kvällen var det jättegod middag. Och sen var det underhållning av Showcompagniet. Jättetrevligt. Sen var det disco. Men som ni alla vet så är det ett stort överflöd av kvinnor på förskolor. Så det var ju inga tryckare precis ;-) Men vi hade roligt. Kom i säng vi 01.30.

På lördagen var det god frukost och sen föreläsning:

Yvonne Brokvist - (kollega med Mia Törnblom som har skrivit böckerna "Självkänsla nu" och "Mera självkänsla")  Yvonne har också ett förflutet som drogberoende. Men nu jobbar hon som coach och föreläsare. Precis som Mia så handlar det om Själkänsla och Självförtroende.

Självkänsla - medvetenheten om den egna personens värde.
Självförtroende - stark tilltro till den egna förmågan att prestera.

Fem varningslampor   (tecken på att självkänslan är låg/obalans)

- Se ner på och pratar mycket skit om andra.
- Gör saker (presterar) för att bli omtyckt, istället för att göra det du vill.
- Känner dig personligt påhoppad/kritiserad.
- Jämför dig med andra hela tiden.
- Tycker att du är ful, och tror att du vore lyckligare om du vore snyggare.

Tips för att öka självkänslan:

- Skriv ner tre bra saker om dig själv varje kväll.
-  Jämför dig inte med andra utan bara med dig själv.
- Öva på att ge komplimanger till andra, och när du får en komplimang, ska du säga tack.
- Var förlåtande mot dig själv, det finns inga perfekta människor.
- Behandla dig själv som någon du tycker om.
- Fråga dig själv vad du vill.

Det var en mycket bra och givande föreläsning. Fick en del att fundera på. Nu är ju jag väldigt intresserad av det här ämnet. Har Mia:s bok och en del andra böcker i ämnet. Har  jobbat mycket, och jobbar fortfarande mycket med min egen självkänsla och självförtroende. Och det ger resultat. Det är aldrig för sent. Man kan lära "gamla hundar att sitta" ;-)

Jag har tex. övervunnit en av mina "rädslor" i helgen. Har haft körkort i snart 30 år, men kör inte i eller förbi Stockholm (eller andra stora städer) Men nu hade jag ingen annan möjlighet än att sitta och gneta på tåget i 1,5-2 timmar, eller ta bilen och köra själv. Jag tog bilen, det gick hur bra som helst. Visserligen hade jag en klump i magen från Karolinska till strax efter Globen, men sen löste den upp sig. Och på hemvägen hade jag inte ens minsta lilla fladder i magen. Och ändå fick jag för mig att jag kommit fel och var på väg in till Sveavägen. Men då tänkte jag att jag fixar det med. Men jag var inte alls på fel väg. Blev nästan lite besviken, hade varit kul att testa Sveavägen också, när jag nu var på gång. Jag är jättenöjd och stolt över mig själv.

Det blir ett långt inlägg i dag, hoppas att ni orkar läsa. Jag är inte klar än förstår ni. ;-)

Det kommer att bli lite dåligt med inlägg och kommentarer ett tag till. Dels så har jag ju en förkylning/infektion som jag dragits med sedan mitten på november. Har ju varit sjukskriven och ätit antibiotika i omgångar. Men den kommer och går, ger inte med sig. Nu har den tagit ny fart igen. Det är som ett spännband runt huvudet, bihålorna är igenkorkade. Äter Rinexin, tar kortisonspray och Alvedon för att hålla mig upprätt. Till saken hör att jag har inskolning av tre småttingar och nya kollegan gör sin första arbetsdag i morgon. Kan ju bara inte vara hemma från jobbet igen. Och i morgon kväll är det en föreläsning som vi ska gå på. Sen har jag massor med dokumentation och utvecklingssamtal som ska göras närmaste tiden. Jag måste kämpa på.

Men i dag vilar jag. Har fortfarande pyjamasen på, 13.20. Har ätit frukost framför tv:n och Nyhetsmorgon. Nu är det Let´s Dance, och så bloggar jag i pausen.

Hoppas att ni alla får en fortsatt skön söndag. Och ni nere i södra Sverige, håll i er. Stormen ska visst komma hit upp under natten, och då även med snö. HUA!!!!!

Planeringsdagar........

106620-242

Hit ska jag åka tidigt i morgon bitti. Planeringsdagar med jobbet.

106620-243

Sviten, ja inte får jag den inte. Får nöja mig med en enkelsäng (och det räcker ju)

106620-244

Inte heller får jag jacuzzi. Bara en simpel dusch.

106620-245

Men MATEN Mmmmmmmmmmmmmmmmm så god den är. Först frukost när jag kommer fram, sen lunchbuffé, eftermiddagskaffe och kaka. Och sen drink i baren och därefter middag. Och den brukar vara jättegod. Förrätt, varmrätt, efterrätt, vitt vin, rött vin mm mm.

Ja, vi ska ju jobba också. Planering förskolevis hela förmiddagen, och ett par timmar efter lunch. Sen tvärgrupper med de andra förskolorna i företaget. Och på lördag efter frukosten blir det föredrag i tre timmar innan vi styr kosan hemåt.


Nu ska jag packa, och sen ta en liten bloggrunda.  Ha det gott alla.


Eftermiddagsfika

Eftermiddagsfika

Kom hem med huvudvärk. Satte på lite kaffe, gjorde några goda knäckemackor med kalkonsalami. Tände lite ljus och läste några rader i min julklappsbok. "Sucka mitt hjärta men brist dock ej" av Mark Levengood. En riktig mysbok.  Nu har jag fått lite nya krafter.

106620-240

106620-241

Fick tips i dag av en arbetskamrat om den här boken. Lustigt nog stod jag inne på bokhandeln och höll i den i går. Skulle köpa en bok till en annan arbetskamrat som slutar. Och blev lite sugen på den här till mig själv. Men det blev inget köp i går. Men nu fick jag höra att den var så bra så det var bara att åka tillbaka i dag och handla mer. Den var nedsatt till 98:- så det var helt ok. Undrar om jag är en "bokohollic"  ;-)
Kan inte låta bli att köpa böcker. Men jag vet inte när jag ska hinna läsa alla.

Helgen gick i ett enda huj..................

Fick rycka ut till mor och far som fått problem. Tomthyran chockhöjs. Så dom var oroliga. Nu ska vi hjälpa dom med bankkontakten, lån och fylla i alla papper mm, så att dom kan köpa loss tomten.

Sen var det middag på söndan för hela gänget, barn och barnbarn. Ja först så kammade jag två hundar och badade en hund. Bilder på busiga hundar kommer en annan dag.

Och nu har jag mycket på jobbet en tid. Inskolning med tre små ettåringar. Men gud så goa dom var. Två killar och en tjej. Dom har alla tre syskon hos oss på den andra avdelningen, så dom är "hemtama". Föräldrarna känner till allt och även varandra. Så dom sitter och pratar och har trevligt och jag ägnar mig åt barnen. Det kommer nog att gå bra.
Sen har jag blivit avdelningsansvarig på jobbet. Det innebär inte så mycket mer. Se till att allt flyter på, introducera ny personal, vara bollplank till förskoleansvarige mm. Den största biten är ju att skriva redogörelsen för varje termin. Men det blir då det.

*****************************************************************
Tack alla för att ni kommer in och skriver kommentarer hos mig. Trots att det är lite dåligt med bloggandet från min sida. Men det är ju det som är så skönt med "bloggvänskapen" man kan titta in lite då och då, utan att någon blir sur för att man inte hör av sig.

Men nu ska jag ta en liten runda.  Kram på er :-)

"Ögonblick"

William

William

Oliver

Oliver

W & O

Buskillar

Milton

Milton

W & M

Syskonkärlek, stolt storebror.

Milton

Mums! Mormors glasögonfodral är smaskigt.


Det kom "ögonblick" förr än jag anade. Malena och myskillarna ramlade in i går eftermiddag. Jag var jättetrött efter första arbetsdagen. Men vad gör det, ett sånt ögonblick måste man ta vara på. Killarna var hungriga. Kan vi få korv och bröd mormor. Självklart, visst stekte mormor korv till såna goskillar. Sen fikade vi Malena och jag. Som sagt, ta vara på "stunderna", "ögonblicken" eller vad man nu vill kalla dem. Jag tror nog att killarna kommer ha en del bra minnen från mormor och morfar ändå. :-)

Min Mormor

Mormor

I dag blir det lite nostalgi. Det här är min mormor, en av de finaste kvinnor jag kännt. Hon levde ett hårt och fattigt liv. Hon födde 10 barn. Av dom är 8 i livet, min mamma är nu den äldsta med sina 88 år. Trots fattigdom så fick vi alla 28 kusiner någonting på våra födelsedagar. Mormor stickade och virkade. Det var sockor, vantar och små dockor eller djur. Och det bästa av allt. Hon skrev dikter och sagor. Jag har en hel diktsamling av min mormor. Och här kommer några smakprov.

Till Gunilla på 13-årsdagen

Jag ser för mitt inre öga
en förtrollande ljuvlig syn
jag ser blommor i vaser höga
jag hör hurrarop skalla mot skyn

Jag ser en förtjusande flicka
som bor långt bort i ett hus
jag ser en födelsedagsbricka
som dukats med tretton ljus

Gunilla jag ville dej skänka
en prins och ett vackert slott
men allt vad jag kan är att tänka
att du jämt får det skönt och gott

Hembygden

Har du lämnat de dammiga vägarnas brus
för att vandra i blommande hagar
i den ljuvliga tiden när natten är ljus
några korta försvinnande dagar

Såg du älvorna dansa med lätta steg
på den dimhöljda udden vid "arken"
Har du vandrat i skogen en grönskande väg
där man ristade namn uti barken

Såg du solen gå upp över åsarnas krön
vid en skogstjärns förtrollande vatten
har du knäppt dina händer till lovsång och bön
i den ljusnande midsommarnatten

Såg du flaggan slå ut för sommarens vind
vid den gård där vi minnena gömma
då förstulet du stryker en tår från din kind
här är bygden vi aldrig kan glömma

Mormor Hulda den bästa mormor i hela världen. Alltid nybakade bullar när vi kom, som åts med välbehag tillsammans med hemlagad saft i syrenbersån. Hon plockade smultron, hallon,  blåbär och bjöd med socker och mjölk, åh så gott det var. Vi tog långa promenader i kohagarna, trampade väl i en och annan varm koblaja (härligt). Gick till grannbonden och tittade på nyfödda kalvar. Rotade bland hennes gömmor på vinden, så spännande. Sov uppe på vinden i iskalla rum under nystärkta lakan med spets på. Så långt från mobiltelefoner, datorer och internet man kan komma. Vilken underbar tid. Finns det några barn i dag som får uppleva detta? Vad kommer våra barn och barnbarn att ha för minnen. Mina barn har minnen från en mormor som hade all tid i världen och gjorde dom allra godaste pannkakor som någonsin funnits. Hon läste sagor tills hon var alldeles hes. Hon tog långa promenader i skogen med barnen. Ja mina barn har nog också bra minnen från sin mormor. Men vad kommer mina barnbarn ha för minnen. En mormor som arbetar och är trött jämt. Eller kommer dom att minnas dom där små ögonblicken som trots allt finns bland alla datorer, mobiltelefoner och stress. Jag hoppas det.

Vad har du för barndomsminnen? Skriv gärna och berätta.

God fortsättning!!!!

106620-230

Nyårsafton blev lugn. Vi åt god mat och slappade framför tv:n. Kjelle och Oskar gick ut ca 23.45. Dom skulle gå ner till Malena och Jimmy, och skjuta iväg raketer. Jag är inte så förtjust i det. Visst är det fint att titta på, men att skjuta iväg pengarna rätt upp i luften och dessutom skrämma slag på alla djur. Nej det gillar jag inte.

Så när dom gett sig iväg delade jag ut tuggben till hundarna för att dom skulle få annat att tänka på. Ett stort ben till Joy och några mindre till småtjejerna.

Ja ni ser ju själva hur det blev. Greta roffade åt sig Joys ben.

106620-231

Men det gick bra i alla fall. Dom tuggade och tuggade och brydde sig inte så mycket om raketerna. Lilla Havanna var lite undrande, jag tycker inte om det här men jag kan klara av det. Bara så du vet det matte. Och gammelkatten Chaplin han gick upp på övervåningen och gömde sig, han tycker inte om raketer och smällare.

Men nu är det över för den här gången och det gick förvånansvärt bra, tack och lov.

Och nu hoppas vi bara att 2007 blir ett bra år!!!!!!!!!!!!!

Började med en långpromenad tillsammans med Joy i morse. Ja om jag ska vara ärlig så var det nog mer förmiddag än morgon. Lite blåsigt men ändå skönt, solen tittade fram en stund. Och hasselbuskarna hade gröna hängen. Väl hemma så åt jag en sen men välförtjänt frukost.

Men nu måste jag sätta fart på bena, vi ska på bio om nån timme. Ska se Göta Kanal 2.

En skön Nyårsdag önskar jag alla.